Rucola (włos.), Rokietta siewna (pol.), Arugula (USA) Eruca rersicaria Satiwa
"Rucola" to nazwa włoska. Po polsku to ciekawe warzywo to Rokietta Siewna. Rucola znana była w Polsce jeszcze przed wojną. Warzywo "odkryto" na nowo we Włoszech dopiero w ostatnich latach, chociaż w wykwintnych restauracjach zawsze go używano do celów kulinarnych, przeważnie jako przyprawy. Z "rucoli" przyrządza się znakomite sałaty.
Oto prosty przepis:
listki rucili dobrze wypłukać i koniecznie osączyć z nadmiaru wody. Można
to zrobić w "wirówce" do sałaty albo w lnianej serwetce. Osuszone listki zrosić oliwa z oliwek. Najlepiej by oliwa była dobra gatunkowo,
z pierwszego tłoczenia na zimno. Do sałaty można wkroić ze dwa, trzy pomidory, oskórowane, pokrojone w "ćwiartki". Sałatę posolić, dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu, soku z cytryny lub octu winnego, najlepiej aromatycznego z okolica Modeny. Można wcisnąć sok z dwóch ząbków czosnku. Sałatę należy podać zaraz po przyrządzeniu, nie czekając na główne danie.
We Włoszech Rucola to roślina kultowa. Nawet w małych restauracjach i barach podawana jest pod różnymi postaciami. Dodawana jest do pizzy, podawana na kanapce, jako dodatek do mięsa, ryby, jako skladnik innych potraw, szczególnie sosów i sałat, jako element kompozycji rożnych smaków. "Rucola" zawiera około 16 witamin a minerałów - ponoć - nikt nie zliczył. To roślina oleista z rodziny krzyżowych, musztardowców W czasach rzymskich tłoczono z niej olej leczniczy na dolegliwości żołądkowe. Legionistom rzymskim narzekającym na bóle żołądka podawano łyżkę stołową oleju z "rucoli" i bóle ustawały - rzekomo - w pól godziny. Dziś, wielu lekarzy zaleca regularna konsumpcje tego warzywa by dopomóc
w regulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia, itd. "Rucola" pomaga w trawieniu "ciężkich" dań. Jej właściwości lecznicze są bardzo duże. W Niemczech "rucole" określa się albo po włosku jako: "rucola" albo "ruka" po łacinie: zależy od odmiany, ale ta "dzika" (wąskolistna)
to "rucola selvatica" po angielsku (w USA) występuje jako "arugula", a w Anglii jest znana raczej pod nazwa "rocket". Uprawia się kilka odmian rucoli, chociaż występuje w około 90 odmianach, od Tajlandii po Stany Zjednoczone, gdzie weszła na stale do jadłospisów wielu restauracji. Jest sprzedawana w health food stores
ale także w supermarketach. |