Rucola (włos.), Rokietta siewna (pol.), Arugula (USA) Eruca rersicaria Satiwa

"Rucola" to nazwa włoska. Po polsku to ciekawe warzywo to Rokietta Siewna. Rucola znana była w Polsce jeszcze przed wojną. Warzywo "odkryto" na nowo we Włoszech dopiero w ostatnich latach, chociaż w wykwintnych restauracjach zawsze go używano do celów kulinarnych, przeważnie jako przyprawy. Z "rucoli" przyrządza się znakomite sałaty.

Oto prosty przepis:
listki rucili dobrze wypłukać i koniecznie osączyć z nadmiaru wody. Można to zrobić w "wirówce" do sałaty albo w lnianej serwetce. Osuszone listki zrosić oliwa z oliwek. Najlepiej by oliwa była dobra gatunkowo, z pierwszego tłoczenia na zimno. Do sałaty można wkroić ze dwa, trzy pomidory, oskórowane, pokrojone w "ćwiartki". Sałatę posolić, dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu, soku z cytryny lub octu winnego, najlepiej aromatycznego z okolica Modeny. Można wcisnąć sok z dwóch ząbków czosnku. Sałatę należy podać zaraz po przyrządzeniu, nie czekając na główne danie.

We Włoszech Rucola to roślina kultowa. Nawet w małych restauracjach i barach podawana jest pod różnymi postaciami. Dodawana jest do pizzy, podawana na kanapce, jako dodatek do mięsa, ryby, jako skladnik innych potraw, szczególnie sosów i sałat, jako element kompozycji rożnych smaków. "Rucola" zawiera około 16 witamin a minerałów - ponoć - nikt nie zliczył. To roślina oleista z rodziny krzyżowych, musztardowców W czasach rzymskich tłoczono z niej olej leczniczy na dolegliwości żołądkowe. Legionistom rzymskim narzekającym na bóle żołądka podawano łyżkę stołową oleju z "rucoli" i bóle ustawały - rzekomo - w pól godziny. Dziś, wielu lekarzy zaleca regularna konsumpcje tego warzywa by dopomóc w regulacji procesów trawiennych, zwalczać nadkwasotę, wrzody żołądka, wzdęcia, itd. "Rucola" pomaga w trawieniu "ciężkich" dań. Jej właściwości lecznicze są bardzo duże. W Niemczech "rucole" określa się albo po włosku jako: "rucola" albo "ruka" po łacinie: zależy od odmiany, ale ta "dzika" (wąskolistna) to "rucola selvatica" po angielsku (w USA) występuje jako "arugula", a w Anglii jest znana raczej pod nazwa "rocket". Uprawia się kilka odmian rucoli, chociaż występuje w około 90 odmianach, od Tajlandii po Stany Zjednoczone, gdzie weszła na stale do jadłospisów wielu restauracji. Jest sprzedawana w health food stores ale także w supermarketach.

Cukinia  -   Cucurbite pepo

Nadal posiadamy duży wybór kształtów i kolorów od okrągłych podłużnych walcowych do ciemno-zielonych pasiastch pręgowanych oraz żółtych i złocistych. Eight Ball - okrągłe zielone owoce wielkości piłki baseballowej

Dynia - Cucurbita maxima

Posiadamy kilka odmian o różnych wielkościach kolorach i kształtach nadających się nie tylko do jedzenia ale także "Święta Halloween" Tykwa - dynia mini o fantazyjnych kształtach i kolorach nadaje się tylko do dekoracji.

Endywia - Cichorium endivia

Endywię wykorzystuje się do sałatek ze względu na specyficzny smak i kruchości. Jest atrakcyjniejsza od innych sałat. Pasują do niej mocno doprawione sosy.

 

Bakłażan - Solanu melongena

  • Dotyk lawendy - biały z odcieniem lawendy podłużny walcowaty.
  • Dziewiąta chmura - biała z lekkim purpurowym rumieńcem o łagodnym
    pozbawionym goryczki smaku. Nie wymaga obierania skórki.
  • Narzeczona - całkowicie biała podłużna odmiana.
  • Japońskie długie - jasno fioletowe cienkie owoce. 
  • Dasky mini - świecące purpurowo-czarne owoce dorastające do 10 - 13 cm.

Fasolnik Chński - Phaseeolus chienensis

Fasola o bardzo długich zielonych strąkach o dł. 50-60 cm. Wspaniała do jedzenia oraz dekoracji. Można z niej zrobić warkocz lub wiązać supeł.

Kabaczek - Cucurbitacae

a) Japoński - "Tetsukabutto" owoc o okrągłym ciemnozielonym ksztełcie.
b) Japoński - " Wschodni poranek" - złotawo żółty kolor skórki, miąsz pomarańczowy aromat i smak bardzo dobry.

Papryka ostra - Capsicum oinnuum

Super Cayenne - Smukłe ostre ciemnoczerwone papryczki o dł. do 9 cm. Można używać
zarówno dojrzałe jak i zielone owoce.

  • Macska sarga ( Węgierska ) -NOWOŚĆ Owoce żółtego koloru ! Ostre papryczki dł.
    5-7 cm.
  • Papryka czereśniowa ( jagodowa ) - Drobne okrągłe owoce szerokości ok. 1.5 cm .
  • Jalapeno ( Mexsykańska ) - Odmiana o bardzo ostrym smaku, walcowato zielonym owocu dł. do 6-10 cm
  • Habanero ( Mexsykańska ) - Odmiana o pomarańczowo czerwonych wydłużonych owocach dł. 3-5 cm przypominających lampiony. Uważana za najbardziej ostrą paprykę na świecie ( dla prawdziwych Macho ).

Pomidory - Licopersicon (typ Włoski)

  • Riwiera Lantico sapore - duży czerwony pomidor o wspaniałym smaku i aromacie.
  • IL Pantano Romanesco - duży a nawet bardzo duży pomidor. Mimo pełnej dojrzałości posiada charakterystyczną zieloną piętkę wokoło szypułki (klasyczny
    Włoski pomidor).
  • San Marzano - typowo podłużne pomidory nadające się na sałatki, przeciery i pasty o bardzo cienkiej skórce i gęstym miąszu.
  • Astro - podłużny średniej wielkości pomidor o intensywnym kolorze.
  • Koktajlowe - (czerwone) słodkie czerwone owoce doskonale prezentują się
    w sałatkach jak również jako dekoracja na talerzu.
  • Koktajlowe -  (żółte) o takich samych cechach jak pomidory kok tajlowe czerwone. 

Sałata rzymska - Lactuca satiwa Romana

Kruche mięsiste liście naogół o słodkim smaku. Sałatę dzielimy na: zieloną ,czerwoną ,
karbowaną .

Sałata pędowa Chińska -(głąbik krakowski) Lactuca satiwa

Jest wspaniała zarówno na surowo jak i gotowana, zjada się liście oraz łodygi obierając
z zewnętrznej skórki .

 
 
 
 
 
 
Aby otrzymywać informacje
o aktualnej ofercie oraz nowościach wpisz swój adres
e-mail:
zapisz wypisz