Amarant jadaly, sałatowy biały,
white amaranth,
L. Amaranthus tricolol |
|
|
Amarant zielony green amaranth,
L. Amaranthus tricolor |
|
|
Bazylia czerwona Purple ruffles,
L. Ocimum basilicum |
|
|
Bazylia Rubin |
|
|
Bylica estragon (estragon francuski) Artemisia dracunculus |
|
|
Fasola chińska spaghetti, yard-long bean, L. Vigna unguiculata |
|
|
Chińska odmiana celera naciowego, bardzo aromatyczna |
|
|
Amarant Czerwony |
|
|
Erba stella, włoska sałata trawiasta |
|
|
Estragon, Tarragon,
L. Arthemisa draculensis |
|
|
Lubczyk, lovage, L. Levisticum officinale |
|
|
Melissa, lemon balm, L. Melissa oficinalis |
|
|
Mięta jabłkowa, apple mint,
L. Mentha spp. |
|
|
Mięta koreańska, Korean mint,
L. Agastache rugosa |
|
|
Mięta marokańska, Moroccan mint,
L. Mentha spp. |
|
|
Mięta pospolita, common mint,
L. Mentha spp. |
|
|
Mięta pstrokata, variegated mint.
L. Mentha variegata |
|
|
Mizuna, sałata japońska,
L. Brassica rapa (Japonica group) |
|
|
Mięta spirmint |
|
|
Musztardowiec, mastard spinach Green Wave, L. Brassica juncea
Ma duże soczyste liście o musztardowym posmaku. Pobudza
wydzielanie soków trawiennych.
Dodawany do sałatek i kanapek,
wzmaga apetyt.
- Musztardowiec czerwony /Wielki japoński/
- Musztardowiec karbowany
- Musztardowiec o gładkich liściach
|
|
|
Nagietek, pot marigold,
L. Calendula officinalis |
|
|
Nasturcja |
|
|
Ogórecznik |
|
|
Okra, czyli ketmia,
L. Abelmoschus esculentus
Pochodzi z północnej Afryki, Egiptu ,Etiopi oraz
rejonów (bardziej na wschód)
Indii. Wyciąg z Okry jest skutecznym środkiem łagodzącym
stany zapalne. Z Okry można
przyrządzić zupy, dusić ją, smażyć lub jeść na surowo, dodawać do mięsa i drobiu. |
|
|
Rozmaryn, rosemary,
L. Rosmarinus officinalis
Aromatyczne wzmacniające zioło,
poprawiające trawienie. Świeże lub suszone liście dodaje
się do mięsa, zup i gulaszy.
|
|
|
Szałwia ogrodowa, kulinarna, sage,
L. Salvia officinalis |
|
|
Trybula ogrodowa
po niemiecku Garten Kerbel |
|
|
Biedrzeniec - Pimpinella
Był uprawiany jako roślina przyprawowa już w starożytnim Egipcie a póżniej przez
Greków, Rzymian i Arabów.
Choć dalej jest uprawiany na skale
przemysłową, to w Europie jest
mniej znany. Używa się liście na
siona i korzenie. To słodkie rozgrzewające pobudzające zioło,
poprawia trawienie działa wykrztuśnie i estrogennie. Świeże
liście dodaje się do sałatek warzyw i różnych potraw gotowanych. Nasiona stosuje się w
wyrobach cukierniczych. Tradycyjnie uważany za afrodyzjak. |
|
Lebiodka pospolita - Origanum
Jest głównyn ziołem kulinarnym bogatym
w flawoidy i olejki lotne o dużych właściwościach leczniczych.
Najlepiej dodać świeże ziele pod
koniec gotowania. Jest bardzo
popularna w kuchni greckiej i
włoskiej jako dodatek do potraw
mięsnych, zup, sosów pomidorowych, makaronów oraz przyprawiania olejów i octów. |
|
Mięta pieprzowa - Menta piperita
Zioło to
o gładkich ząbkowanych liściach
dł. ok.8 cm. Silnie aromatyczna
przyprawa stosowana do herbaty
napojów chłodzących sałatek
oraz do potpourri. |
|
Pachnotka zwyczajna - Perilla frutescens
"Crispa" - odmiana ta ma głęboko wcinane kędzierzawe
ciemno-purpurowe liście i
czerwono różowe kwiaty.
We wschodniej Azji oraz Amerce Północnej jest powszechnie
uprawianym ziołem kulinarnym.
Świeże lub marynowane liście i
nasiona dodaje się w Japonii do
Surowej ryby, kwaśnego mleka
(Tampura). Liście dodaje się
do konserwowanych owoców,
sosów, a nawet do wyrobów
cukierniczych. |
|
Rukiew wodna - Rorippa nasturtium aquaticum
To niezwykle wartościowa roślina wodna pochodząca z północnej Afryki i
Azji, była uprawiana i dodawana do sałatek od czasów
Rzymskich. Leczono nią reumatyzm, chorych na przeziębienie i bronchit. Działa pobudzająco na układ trawienny
wzmaga apetyt, zapobiega
anemii. Jej ostry smak specyficzny zapach pozostaje w
pamięci. |
|
Szałwia lawendowa - Salvia lavandulifolia
O balsamiczno-lawendowym
aromacie. Poprawia trawie
nie, obniża gorączkę wzmacnia układ immunologiczny
i nerwowy. Liście stosuje się
w przyprawieniu żywności i
naparów herbacianych. |