Amarant jadaly, sałatowy biały,
white amaranth, L. Amaranthus tricolol
Amarant zielony green amaranth,
L. Amaranthus tricolor
Bazylia czerwona Purple ruffles,
L. Ocimum basilicum
Bazylia Rubin
Bylica estragon (estragon francuski) Artemisia dracunculus
Fasola chińska spaghetti, yard-long bean, L. Vigna unguiculata
Chińska odmiana celera naciowego, bardzo aromatyczna
Amarant Czerwony
Erba stella, włoska sałata trawiasta
Estragon, Tarragon,
L. Arthemisa draculensis
Lubczyk, lovage, L. Levisticum officinale
Melissa, lemon balm, L. Melissa oficinalis
Mięta jabłkowa, apple mint,
L. Mentha spp.
Mięta koreańska, Korean mint,
L. Agastache rugosa
Mięta marokańska, Moroccan mint,
L. Mentha spp.
Mięta pospolita, common mint,
L. Mentha spp.
Mięta pstrokata, variegated mint.
L. Mentha variegata
Mizuna, sałata japońska,
L. Brassica rapa (Japonica group)
Mięta spirmint

Musztardowiec, mastard spinach Green Wave, L. Brassica juncea

Ma duże soczyste liście o musztardowym posmaku. Pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dodawany do sałatek i kanapek, wzmaga apetyt.

  • Musztardowiec czerwony /Wielki japoński/
  • Musztardowiec karbowany
  • Musztardowiec o gładkich liściach
Nagietek, pot marigold,
L. Calendula officinalis
Nasturcja
Ogórecznik

Okra, czyli ketmia,
L. Abelmoschus esculentus

Pochodzi z północnej Afryki, Egiptu ,Etiopi oraz rejonów (bardziej na wschód) Indii. Wyciąg z Okry jest skutecznym środkiem łagodzącym stany zapalne. Z Okry można przyrządzić zupy, dusić ją, smażyć lub jeść na surowo, dodawać do mięsa i drobiu.

Rozmaryn, rosemary,
L. Rosmarinus officinalis

Aromatyczne wzmacniające zioło, poprawiające trawienie. Świeże lub suszone liście dodaje
się do mięsa, zup i gulaszy.

Szałwia ogrodowa, kulinarna, sage,
L. Salvia officinalis
Trybula ogrodowa
po niemiecku Garten Kerbel

Biedrzeniec - Pimpinella

Był uprawiany jako roślina przyprawowa już w starożytnim Egipcie a póżniej przez
Greków, Rzymian i Arabów. Choć dalej jest uprawiany na skale przemysłową, to w Europie jest mniej znany. Używa się liście na siona i korzenie. To słodkie rozgrzewające pobudzające zioło, poprawia trawienie działa wykrztuśnie i estrogennie. Świeże liście dodaje się do sałatek warzyw i różnych potraw gotowanych. Nasiona stosuje się w wyrobach cukierniczych. Tradycyjnie uważany za afrodyzjak.

Lebiodka pospolita - Origanum

Jest głównyn ziołem kulinarnym bogatym w flawoidy i olejki lotne o dużych właściwościach leczniczych. Najlepiej dodać świeże ziele pod koniec gotowania. Jest bardzo popularna w kuchni greckiej i włoskiej jako dodatek do potraw mięsnych, zup, sosów pomidorowych, makaronów oraz przyprawiania olejów i octów.

Mięta pieprzowa - Menta piperita

Zioło to o gładkich ząbkowanych liściach dł. ok.8 cm. Silnie aromatyczna przyprawa stosowana do herbaty napojów chłodzących sałatek oraz do potpourri.

Pachnotka zwyczajna - Perilla frutescens

"Crispa" - odmiana ta ma głęboko wcinane kędzierzawe ciemno-purpurowe liście i
czerwono różowe kwiaty. We wschodniej Azji oraz Amerce Północnej jest powszechnie
uprawianym ziołem kulinarnym. Świeże lub marynowane liście i nasiona dodaje się w Japonii do Surowej ryby, kwaśnego mleka (Tampura). Liście dodaje się do konserwowanych owoców, sosów, a nawet do wyrobów cukierniczych.

Rukiew wodna - Rorippa nasturtium aquaticum

To niezwykle wartościowa roślina wodna pochodząca z północnej Afryki i Azji, była uprawiana i dodawana do sałatek od czasów Rzymskich. Leczono nią reumatyzm, chorych na przeziębienie i bronchit. Działa pobudzająco na układ trawienny wzmaga apetyt, zapobiega anemii. Jej ostry smak specyficzny zapach pozostaje w pamięci.

Szałwia lawendowa - Salvia lavandulifolia

O balsamiczno-lawendowym aromacie. Poprawia trawie nie, obniża gorączkę wzmacnia układ immunologiczny i nerwowy. Liście stosuje się w przyprawieniu żywności i naparów herbacianych.

 
Aby otrzymywać informacje
o aktualnej ofercie oraz nowościach wpisz swój adres
e-mail:
zapisz wypisz